Γύρη είναι το αρσενικό όργανο των λουλουδιών, ο σπόρος στην κορυφή των στημόνων του άνθους. Είναι ένα μελισσοκομικό προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες για την τροφή τους και πρώτη ύλη για το βασιλικό πολτό.
ΠΕΡΙΕΧΕΙ (ανά 100 γραμ.)
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Α: 18,2 mg – B1: 0,66 mg – B2: 0,54 mg – B3: 4,80 mg – B5: 0,32 mg – B9: 0,30 mg – B12: 4,8 mg – C: 30 mg – E: 3,2 mg – H: 0,006 – ΡΟΥΤΙΝΗ: 60mg
ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κάλιο 20-40%, Μαγνήσιο 1-20%, Ασβέστιο 1-15%, Σίδηρο 1-12%, Πυρίτιο 2-10%, Φώσφορο 1-20%, Θείο 1%, Χλώριο 1%, Μαγγάνιο 1-4% και άλλα…
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
- Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων και μειώνει τα εγκεφαλικά.
- Η γύρη βοηθάει στην διανοητική λειτουργία και στη μνήμη.
- Ενισχύει τη συστολή της καρδιάς.
- Έχει διουρητική δράση.
- Βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων με ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τα βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).
- Έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει την ευεργετική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη).
- Η γύρη είναι πλούσια σε κυστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.
- Μετριάζει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης (κλιμακτήριος περίοδος).
- Χαρίζει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Δεκαπέντε γραμμάρια γύρης (1 κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το ξεκίνημα χρήσης πρέπει να γίνεται με μια μικρή κουταλιά του γλυκού για 7 ημέρες και σταδιακά να αυξάνει η ποσότητα της δόσης ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει την κουταλιά της σούπας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν από 1-6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλίσκεται 15-20 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν βάρος, αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη τρώγεται όπως είναι (λιώνει στο στόμα) ή διαλυμένη σ’ ένα ποτήρι χυμό. Συντηρείται στο ψυγείο. Οι υπερτασικοί πρέπει με προσοχή να δοκιμάσουν τη χρήση της γύρης διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις να ανεβαίνει η πίεση.