Ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει την λέξη κάνναβη το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι η μαριχουάνα! Κι όμως, τα παράγωγα της κάνναβης όπως οι σπόροι, η πρωτεΐνη και το λάδι της, είναι από τα πιο υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Το φυτό της κάνναβης είναι από τα πιο παρεξηγημένα. Αν και η καλλιέργεια της γινόταν για πάνω από 1000 χρόνια, απαγορεύτηκε λόγω της ομοιότητας της με την μαριχουάνα. Και μπορεί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Cannabis), αλλά η κάνναβη (ήμερη) δεν περιέχει την ισχυρή δόση του ψυχοδραστικού τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που βρίσκεται στην μαριχουάνα (ινδική κάνναβη).
Πολλές χώρες όπως ο Καναδάς αναγνωρίζουν αυτή την διαφορά και επιτρέπουν την καλλιέργεια της κάνναβης, αφού πρόκειται για ένα φυτό του οποίου τα οφέλη, οι χρήσεις και οι ιδιότητες είναι πολλές. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα την χρησιμοποιούν τόσο για τις ίνες της (κατασκευή σχοινιών και υφασμάτων όπως ο καμβάς ή καναβάτσο), όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Από την ξυλώδη μάζα της, μπορεί να παραχθεί χαρτί υψηλής ποιότητας (η κάνναβη παράγει τέσσερις φορές περισσότερες ίνες ανά στρέμμα από ότι τα δέντρα, ενώ ο πολτός της δεν περιέχει τα τοξικά υποπροϊόντα του κομμένου ξύλου), υλικά μονώσεων (οι ίνες κάνναβης έχουν άριστες ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες) και οικοδομής.
Τα οφέλη της όμως δεν σταματούν εδώ, αντιθέτως για την υγεία του ανθρώπου είναι πολλαπλά:
Πηγή πρωτεϊνών
Πρόκειται για μια άριστη πηγή πρωτεΐνης, ιδίως για χορτοφάγους. Οποιοσδήποτε μπορεί να ωφεληθεί από την κατανάλωση της αλλά πολύ περισσότερο όσοι έχουν βγάλει τελείως από το διαιτολόγιο τους τις ζωικές τροφές. Η κάνναβη είναι μια από τις λίγες φυτικές τροφές που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πηγή πρωτεϊνών, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα βασικά αμινοξέα. Από τα φυτά μόνο η σόγια θα μπορούσε να συναγωνιστεί την κάνναβη σε ποιότητα πρωτεϊνών αλλά με το φόβο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, η κάνναβη είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Επιπλέον οι σπόροι κάνναβης περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης (6 γρ. ανά κουταλιά) ακόμα και από το βόειο κρέας ή το ψάρι και α-λινολεϊκό οξύ που ενισχύει τις λειτουργίες της καρδιάς. Μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλες τις διατροφικές ανάγκες αφού περιέχουν και βιταμίνες Β, Α, Ε και D, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο, και φυτικές ίνες.
Εύπεπτη
Περιέχει δυο τύπους πρωτεϊνών την εδεστίνη και την αλβουμίνη γνωστές και ως σφαιρικές πρωτεΐνες, οι οποίες διαλύονται εύκολα και ο οργανισμός μπορεί να τις χρησιμοποιήσει πιο άμεσα. Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη της σόγιας που είναι πιο δύσπεπτη και μπορεί να δημιουργήσει φουσκώματα και αέρια. Επιπλέον η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ειδικά στους σπόρους κάνναβης βοηθούν όλο το εντερικό σύστημα να παραμένει καθαρό και υγιές, μειώνοντας έτσι και τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Πρόληψη του καρκίνου
Ένα υγιές πεπτικό σύστημα μαζί με τις φυτικές στερόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στην κάνναβη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και άλλων μορφών σύμφωνα με έρευνες του Harvard Medical School, στις οποίες συμπεριλάμβαναν έλαιο κάνναβης με πολύ καλά αποτελέσματα.
Πηγή καλών λιπαρών
Η πρωτεΐνη της κάνναβης έχει χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών ιδίως συγκριτικά με τις άλλες πηγές πρωτεϊνών : τα ζωικά προϊόντα. Επιπλέον περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα σε αντιστοιχία 3/1, που σύμφωνα με το Αμερικάνικο “National Institutes of Health” η κατανάλωση των λιπαρών οξέων σε τέτοια αναλογία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, αρτηριοσκλήρυνσης και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η κατανάλωση ακόρεστων λιπών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και σύμφωνα με την “Journal of Alzheimer’s Disease”, οι ηλικιωμένοι που συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπών έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαταραχές μνήμης και στην συνέχεια άνοια.
Βοηθητική σε δίαιτα
Η κάνναβη είναι ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης και σας βοηθά να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προσθέτοντας 4 κουταλιές της σούπας σπόρους κάνναβης στο πρωινό σας μπορεί να βοηθήσει στις λιγούρες όλης της ημέρας. Επιπλέον θα σας γεμίσει ενέργεια για όλες τις δραστηριότητες σας και για την γυμναστική σας.
Διαβήτης
Οι σπόροι κάνναβης είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε διαβητικούς ή σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη γιατί βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στα υγιή λίπη που περιέχουν τα οποία βοηθούν το σώμα να απορροφήσει την γλυκόζη από το αίμα και να την μετατρέψει σε ενέργεια. Σαν αποτέλεσμα θα αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειας και θα μειωθεί η ανάγκη για γλυκές τροφές.
Ευεργετική για το δέρμα
Το έλαιο κάνναβης χρησιμοποιείται συχνά σε σαπούνια, λοσιόν για το δέρμα και προϊόντα περιποίησης χειλιών. Το λάδι της διεισδύει στα στρώματα του δέρματος και προωθεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων για πιο μαλακό και λείο δέρμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση και ξηρότητα.
Φιλική στο περιβάλλον
Η καλλιέργεια της κάνναβης σε μεγάλη κλίμακα είναι φιλική για το περιβάλλον γιατί είναι φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα και εξοντώνει τα ζιζάνια γύρω του. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται η χρήση φυτοφαρμάκων ή ζιζανιοκτόνων. Συγκριτικά με άλλα ήδη καλλιεργειών η κάνναβη είναι πιο αποδοτική και λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον.
Μπορείτε να φτιάξετε smoothies με γάλα ή υποκατάστατο γάλακτος (σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού) και να προσθέσετε πρωτεΐνη κάνναβης ή στους αγαπημένους σας χυμούς. Οι σπόροι κάνναβης μπορούν επίσης να προστεθούν σε smoothies, ή σε σαλάτες, στα δημητριακά, ή αντί για ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να τους αλέσετε ή ακόμα και να φτιάξετε φύτρες με αυτούς.