Εναλλακτικό γλυκαντικό και super-τροφή
Το δέντρο Lucuma (επιστημονικά Pouteria obovata ή Lucuma obovata), ο χρυσός των Ίνκα, όπως χαρακτηρίζεται φύεται σε υψόμετρο από 1.000 έως 2.400 μέτρα κυρίως στις Άνδεις. Το κιτρινοπράσινο φρούτο του απεικονίζεται σε κεραμικά δοχεία στους χώρους ταφής, των αυτοχθόνων πληθυσμών των παράκτιων περιοχών του Περού, δείχνοντας την αξία και τη θέση που είχε για τους αρχαίους αυτούς πολιτισμούς. Το συναντάμε και ως lucmo και μοιάζει με μέλος της οικογένειας του αβοκάντο. Το Περού είναι σήμερα ο κύριος παραγωγός του φρούτου σε όλο τον κόσμο, αλλά καλλιεργείται ευρύτατα και στη Χιλή. Το φρούτο πωλείται νωπό, αλλά και σε σκόνη για την παραγωγή κυρίως παγωτών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο Περού, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το παγωτό Lucuma, το οποίο παράγεται από τα νωπά φρούτα και συναγωνίζεται σε προτιμήσεις τη βανίλια και τη σοκολάτα, λόγω της γλυκιάς, καραμελάτης γεύσης του.
Διατροφική Αξία
Η σκόνη Lucuma μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό γλυκαντικό και ενώ δεν στερείται γλυκύτητας διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και δεν επιφορτίζει τον οργανισμό με κενές θερμίδες. Με βήτα-καροτίνη, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.α., η σκόνη Lucuma, που προέρχεται από αφυδάτωση των καρπών, είναι ένα εναλλακτικό γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Θεωρείται αντικαταθλιπτικό, χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος και η κατανάλωσή του συνδέεται με την προστασία του DNA. Μελέτη που διεξήγαγε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του New Jersey, αξιολόγησε την αντιφλεγμονώδη δράση του εκχυλίσματος του φρούτου για την επούλωση τραυμάτων και τη γήρανση του δέρματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν θεαματικό κλείσιμο των πληγών και αναγέννηση των ιστών.
Χρησιμοποιείται σε smoothies (τους δίνει μια κρεμώδη υφή), χυμούς, παγωτά, πουτίγκες, μπισκότα, αλλά και ως αλεύρι για εξωτικές πίτες και γλυκά. Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας.