Τα εξωτικά αντιοξειδωτικά
Τα Φρούτα του Πάθους (Passion Fruit) ανήκουν στην οικογένεια Passifloraceae και είναι οι καρποί του Λουλουδιού του Πάθους. Προέρχονται από τη νότια Βραζιλία, την Παραγουάη και τη βόρεια Αργεντινή, αλλά καλλιεργούνται σε όλες τις τροπικές περιοχές του πλανήτη. Το φυτό πήρε το όνομά του από τους Ισπανούς ιεραποστόλους που το έφεραν στην Αμερική, οι οποίοι θεώρησαν ότι το σχήμα και τα χρώματα του λουλουδιού θυμίζουν το πάθος και τη σταύρωση του Χριστού και η λατινική του ονομασία είναι Passiflora edulis. Το φυτό χρησιμοποιείται για τις ηρεμιστικές ιδιότητες των φύλλων, των ανθών και των στημόνων του, αλλά και για τα φρούτα του.
Υπάρχουν δύο διακριτές κατηγορίες φρούτων. Το κίτρινο Φρούτο του Πάθους έχει το μέγεθος και το χρώμα ενός πορτοκαλιού και ο φλοιός του είναι σκληρός και λαμπερός. Το πορφυρό –μωβ Φρούτο του Πάθους είναι και το πιο διαδεδομένο, έχει το μέγεθος ενός αυγού και πιο δυνατή γεύση και άρωμα. Καταναλώνεται όταν ο φλοιός του είναι ζαρωμένος.
Διατροφική Αξία
Τα Φρούτα του Πάθους περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νάτριο, βιταμίνη Α και C, β-καροτένιο και φυτικές ίνες. Έχουν αντιμικροβιακές και αντιπυρετικές ιδιότητες και μειώνουν τη χοληστερόλη λόγω των φυτικών στερολών που περιέχουν. Θεωρούνται καρδιοπροστατευτικά, λόγω των άφθονων φλαβονοειδών τους. Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Έχουν τονωτική επίδραση, ενώ ταυτόχρονα ηρεμούν το σώμα και διευκολύνουν τον ύπνο.
Είναι το φυσικό γιατρικό χωρών της Νότιας Αμερικής και χρησιμοποιείται συχνά ως διουρητικό, ως αντισπασμωδικό, για τους πονοκεφάλους, την αϋπνία, τους κολικούς στα βρέφη, τη διάρροια, την υπέρταση, τις μολύνσεις του ουροποιητικού, την εμμηνόπαυση, την υστερία και τη νευραλγία. Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση των Φρούτων του Πάθους με τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος και την απώλεια βάρους λόγω των διαιτητικών ινών που περιέχουν. Ο χυμός τους δίνεται στα υπερκινητικά παιδιά, σε προβλήματα βρογχίτιδας και δυνατού βήχα. Μελετάται η επίδραση του χυμού στην αναστολή ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Τα Φρούτα του Πάθους τρώγονται ωμά, αφού κοπούν στη μέση με το κουταλάκι. Προστίθενται σε σαλάτες, αναψυκτικά, γλυκά, σιρόπια, κοκτέιλ, ζελέ, σάλτσες, παγωτά, γεμίσματα γλυκών, γρανίτες είτε με τη μορφή χυμού είτε ωμά.
Τα άτομα που εμφανίζουν συχνά αλλεργίες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.