Quinoa / Κινόα

Η Κινόα / Quinoa προέρχεται από τη Νότια Αμερική και ήταν από τις βασικές τροφές των Ίνκας, αφού πίστευαν ότι αύξανε την αντοχή των πολεμιστών τους. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες είδη της Κινόα, οι πιο κοινές μορφές είναι η λευκή, η κόκκινη και η μαύρη.

κινοαΗ Κινόα δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Quinoa είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12-18% (η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών). Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και επιπλέον έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η Quinoa έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την καρδιαγγειακή νόσο, το διαβήτη τύπου 2, την υψηλή πίεση στο αίμα, τον καρκίνο του ορθού και την παχυσαρκία.

Συνιστάται ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις

  • Για χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με Quinoa, χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους
  • Άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και ασθενείς με κοιλιοκάκη
  • Ηλικιωμένους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Για άτομα με ψωρίαση, επειδή έχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
  • Αθλητές, ειδικά πριν και μετά την προπόνηση.

Τρόποι κατανάλωσης

Οι σπόροι της Quinoa έχουν αφράτη, μαλακή υφή και γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι. Προσθέστε ένα μέρος της σε δύο μέρη υγρό (νερό ή γάλα κ.α) σε μια κατσαρόλα. Αφού αρχίσει να βράζει το μείγμα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, σκεπάζοντας τη κατσαρόλα.

Με κάρυ, με ψητά λαχανικά, ως συνοδευτικό για ψητά ή κοκκινιστά, ως συστατικό μέσα σε σαλάτες ή ως ένα ελαφρύ γευστικό γλυκό

Για πρωινό. Μπορείτε να φτιάξετε ένα χυλό από Κινόα και να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Προσθέστε Κινόα στις αγαπημένες σας σούπες λαχανικών.

Χρησιμοποιήστε αλεύρι Quinoa για να φτιάξετε μπισκότα ή τηγανίτες.

Το βρασμένο Quinoa ταιριάζει πάρα πολύ ωραία γευστικά με σαλάτες, όπως χωριάτικη σαλάτα με ψιλοκομμένα τα λαχανικά ή ταμπουλέ.

Η Κινόα γίνεται εξαιρετική όταν μαγειρευτεί σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου.

Σιγοβράστε γάλα με Κινόα και προσθέστε από πάνω λίγο κανέλα.









Translate »